Η Google «έβαλε» τον Ελύτη στο λογότυπό της


Η Google «έβαλε» τον Ελύτη στο λογότυπό τηςΤον Οδυσσέα Ελύτη τίμησε χθες η Google με ένα ειδικό doodle στο λογότυπό της στο google.gr. 
Στις 2 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και νομπελίστα, το 1911.Η εικόνα στο λογότυπο της Google απεικονίζει τον ποιητή στη θέση του γράμματος «L», ενώ στα δύο «ο» βρίσκονται ένα καράβι, ένα τσαμπί σταφύλι και μια ελιά, παραπέμποντας στη ρήση του: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996) είναι το φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη του Παναγιώτη, ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Τα ποιητικά του έργα «Αξιον Εστί», «Ο μικρός ναυτίλος», «Τα Ρω του Ερωτα», «Ηλιος ο πρώτος», «Το Μονόγραμμα» είναι ίσως τα πιο γνωστά του έργα. Σημαντική στιγμή για τον ίδιο αλλά και για τα ελληνικά γράμματα είναι το έτος 1979, οπότε και τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης.
Η Google «έβαλε» τον Ελύτη στο λογότυπό της


Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιελάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Εργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.


Είστε σίγουρος-η ότι θέλετε να κλείσετε χωρίς ένα "Like"; Ξανασκεφτείτε το!Ευχαριστούμε!!!

Powered By Blogger Tips & Tricks

back to top